Bli energismart

Hej igen,

I mitt tidigare inlägg skrev jag att från och med 2021 har EU som krav att alla nya byggnader ska vara så kallade nära nollenergihus. Vilket betyder att endast en lite mängd energi – och då helst från förnyelsebara energikällor – ska behöva tillföras till huset. Energin bör dessutom vara lokalt producerad. Så idag tänkte jag prata lite mer om det här med att dra ner på onödigt slöseri med energi och som dessutom är bra både för miljön och din plånbok. 

Det finns idag flera elbolag som satsar på att leverera el från förnyelsebara energikällor såsom vind, vatten och sol – och som gör det närproducerat. Visst är det fantastiskt! Det är inte heller särskilt dyrt att välja det, så win-win för alla. Däremot bor vi inte alla i passivhus eller nybyggt miljösmart hus, så hur kan man då tänka kring elförbrukningen? 

Visste ni att de största energibovarna i hemmen är tvättmaskin och torktumlare. Tvättmaskin behövs ju, däremot kan man strunta i torktumlare om man istället kan hänga upp tvätten – kanske har du ett kontor eller ett extra rum där det kan få hänga på tork över natten. Både på tvättställ och över dörrar och stolar – var kreativ! Glöm inte att öppna ett fönster lite på glänt så det vädras ur. Själv älskar jag doften av nytvättat och gillar att hänga tvätten strax innan sovdags för att somna med den rogivande lukten. 

Sedan är det bra att försöka minska på antalet tvättar, ibland räcker det med att vädra kläderna – särskilt ull behövs inte ens tvättas alla gånger. Se till att fylla maskinen vid varje tvätt, använd inte varmare vatten än nödvändigt (jodå, 40 grader räcker oftast!) och kolla en gång extra vilken sorts tvättmaskin som du införskaffar. Kika tex på energiklass; så mycket el förbrukar maskinen, vilket anges från A-G där A är effektivast.

Andra tips för att bli mer energismart är att äta mer vegetariskt mat, värma upp vattnet i vattenkokaren istället för på spisen, placera matvarorna rätt i kylen och stäng kylskåpsdörren snabbt – det kan man spara cirka 4 procent el på. Att byta ut glödlampor med LED-lampor sparar ännu mer energi – närmre 80 procent mer! Därtill håller LED-lampan 15-25 gånger så länge. Andra enkla, men effektiva metoder, är att dra för gardinerna när man sover, duscha istället för att bada, tvätta händerna i kallare vatten och att sänka inomhustemperaturen med en grad. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *