Miljösmart byggande

Hej,

I tidens anda satsar även vi alltmer på att utöka vår miljösmarta verksamhet. Så idag tänkte jag berätta lite mer om vad det egentligen innebär att bygga miljösmarta hus.

Till att börja med är det två viktiga saker att tänka på, nämligen att välja miljösmarta material och tillverkning, samt att huset när det väl är klart ska vara så energisnålt som möjligt, det vill säga att det inte behövs tillföras mycket energi till värme och drift. Det sistnämnda är typiskt för passivhus, som har funnits i Sverige i 20 år. De är energisnåla då de värms upp av värmen från de boendes kroppar och hushållsapparater. 

Från och med 2021 har EU som krav att alla nya byggnader ska vara så kallade nära nollenergihus, vilket betyder att endast en lite mängd energi – och då helst från förnyelsebara energikällor – ska behöva tillföras till huset. Energin bör dessutom vara lokalt producerad. I Sverige har Boverket beslutat att alla nya byggnader som ägs och används av offentliga myndigheter redan från 2019 ska vara nära nollenergihus. 

När det gäller byggnadsmaterial är det bästa miljövalet naturmaterial då de är förnybara, återvinningsbara eller lätt bryts ner igen. Dessutom väljer vi material som inte har krävt miljöfarliga ämnen under tillverkningen och som inte har transporterats långt. Det finns gott om svenska naturmaterial som är utmärkta miljöval, såsom furuträ, halm, lin, lera och hampa. Av de nyare byggmaterialen finns det också många bra miljösmarta, exempelvis träfiberskivor, träull, cellglas, skumglas och naturlatexfog.

När vi väljer byggmaterial utgår vi alltid från de som är godkända av Svanen och finns registrerade och listade i Svanens materialportal för hus. 

Like viktig som utsidan är insidan – så även när det gäller byggnader. Gamla välkända metoder är att måla med äggoljetempera eller linolja för att måla miljövänligt. Linoljefärg har traditionellt använts på snickerier och möbler inomhus, vilket de flesta förknippar linolja med, men det går även finfint att måla väggar både inne och ute med linoljefärg. Den är oftast fri från tillsatser och tillverkad av icke-fossila ämnen som är helt naturliga. Blandas den med ägg bildas en slitstark yta som även reflekterar ljus vackert. 

Därtill har de stora färgtillverkarna börjat producera alltmer färgtyper utan fossila tillsatser, de har istället enbart naturliga tillsatser såsom cellulosa, fettsyror, mjölkprotein och vegetabiliska oljor. I befintliga byggnader brukar vi använda ir lampan Cobra för att ta bort färg med, vilket är en skonsam, snabb och framförallt miljövänlig metod.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *